Waarom muziek helpt om te ontspannen

muziek helpt om te ontspannen

Heb je al verschillende uren versleten achter je studieboeken? Heb je het zo druk op je werk dat je niet weet waar eerst te beginnen? Kortom staat je hoofd een beetje op ontploffen? Luister dan naar muziek en zing de longen uit je lijf. Doe dat bij voorkeur samen met iemand en je hoofd leegmaken was nog nooit zo gemakkelijk! Benieuwd waarom muziek helpt om te ontspannen? Wij leggen het uit.

Alert en focus

Wil je alle informatie voor je examen of voor die belangrijke presentatie in je overvolle hoofd pompen? Dan voel je onmiddellijk de druk toenemen en je hartslag omhoog gaan. Resultaat? Een stofje genaamd cortisol komt vrij. Dat stofje is een stresshormoon dat er onder andere voor zorgt dat je terug gefocust en alert bent. Maar dat is slechts van korte duur en enkel handig in tijden van nood, wanneer je razendsnel moet reageren op een bepaalde (vlucht)situatie. Een examen of een presentatie duurt doorgaans echter langer dan zo’n vluchtmoment. Vaak studeer je meerdere dagen en word je aan meer cortisol blootgesteld dan de bedoeling is. Niet elk lichaam reageert daar goed op. Maar hoe krijg je dat cortisolniveau terug op een normaal niveau?

 

Muziek helpt je te ontspannen

Muziek wekt bij sommigen bepaalde emoties op. Zo word je er blij of nostalgisch van, soms met een kippenvelmoment tot gevolg. Anderen kunnen niet meer stilzitten wanneer de eerste noten uit de boxen weerklinken. Ze beginnen spontaan te dansen zonder er invloed op te kunnen uitoefenen. Luisteren naar muziek brengt dus verschillende processen op gang, zonder dat je het zelf door hebt. Op dat moment worden er talloze ‘nieuwe’ verbindingen gemaakt. Je hersenen worden actiever en als het ware wijzer.

Bovendien zorgt muziek van 60 tot 70 beats per minuut ervoor dat je hartslag terug naar een basisniveau gaat. Ideaal, want dat is ook de gemiddelde hartslag wanneer je achter je bureau stilzit. Zin om te blokken met een muziekje? Top idee, maar zet dan wel geen heavy metal of een nieuw hiphopnummer op, want dat is te veel variatie in de muziek. Kies voor rustige klanken zoals omgevingsgeluiden van een bos of waterval bijvoorbeeld. Spotify heeft zelfs een top tien met de meest ontspannende muziek!

Ook keihard meezingen samen met je BFF mag

Verschillende uren geblokt? Check. Met een rustgevend muziekje op de achtergrond? Dubbelcheck. Dan is het hoog tijd voor een pauze! Eentje waarvan je terug volledig oplaadt en energie van krijgt. Ga bijvoorbeeld een frisse neus halen tijdens een wandeling en zet je favoriete playlist op. Vergeet vooral niet om luidkeels mee te zingen! Of nodig je beste vriend of vriendin uit om samen extra hard mee te brullen op jullie lievelingsnummer en eet ondertussen iets gezond, want ook dat is goed voor je hersenen! 😉

Volg Bach Rescue ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *