Met deze simpele tips verlaag jij je werkstress

werkstress

36,8% of 840.000 Vlaamse werknemers kampen met werkstress en hebben psychische vermoeidheidsproblemen. Eén op de zeven of 310.000 werknemers zitten zelfs in een ‘acute en problematische’ situatie, op een zucht van een burn-out.

Heb jij ook wel eens last van werkstress? Zie je soms het bos door de bomen niet meer door de grote hoeveelheid aan werk? Wij geven je 7 simpele tips om je werkstress te verlagen.

Tip 1: Zet de meldingen van je mobiele telefoon en mails op stil

Fear of missing out is tegenwoordig een veel gebruikte term. Het betekent zo veel als schrik hebben om iets te missen. Hierdoor wil iedereen voortdurend bereikbaar zijn en in contact staan met het internet. Zowel via mail, smartphone, als social media, … Dat gaat ten koste van je focus en speelt je parten tijdens het werken. Voorkom de neiging om bij elke ping of bliep op je telefoon te kijken, door het geluid tijdens de werkuren uit te schakelen. En zet tijdens de dagen dat je niet werkt (of met vakantie bent), je werkmail uit.

Tip 2: Stel prioriteiten om je werkstress te verminderen

Welke taken moet je zeker afgehandeld hebben en welke kunnen wachten tot later? Maak een planning op en focus op de zaken die prioriteit hebben. Gebruik bijvoorbeeld de letters A, B en C om de graad van prioriteit te benadrukken. Hier ’s morgens een 10-tal minuutjes aan besteden is vaak meer dan genoeg. Heb je hier ’s ochtends te weinig tijd voor, maak dan alvast een to-do-lijstje op voor de volgende dag. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd.

 

Tip 3: Zoek een rustige omgeving

Zit je in dezelfde ruimte als je collega’s? Dan kan je door hen wel eens afgeleid worden. Ze zijn aan het babbelen, overleggen of telefoneren. Heb je hier snel last van? Zonder je dan eventjes af zodat je wel gefocust aan een taak kunt werken. Of vraag aan je collega’s of zij het gesprek ergens anders kunnen verderzetten.

Tip 4: Neem pauzes

Neem op tijd en stond een pauze. Doorwerken tijdens de lunchpauze en je boterham achter het scherm opeten is not done. Het is bewezen dat regelmatige werkonderbrekingen ervoor zorgen dat je lichaam de tijd krijgt om te ontstressen, zodat je er vervolgens weer fris tegenaan kunt als je terugkeert naar je werkplek.

 

Tip 5: Eet gezond en neem een kauwgom

Gezond eten en letten op je voeding zorgen ervoor dat je stresslevel beter in balans blijft. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende magnesium en zink (groene bladgroenten, pompoen- en sesamzaad, noten, peulvruchten, vette vis en quinoa) en vitamine B (bladgroenten, vlees, citrusvruchten en eieren), dit ondersteunt in stress-situaties. Voornamelijk vitamine B5 en B12.

 

Believe it or not, ook het kauwen van kauwgom kan helpen tegen stress en verhoogt de concentratie. Zo vertelt Andrew Scholey, professor Behavioral and Brain Sciences aan de Swinburne Universiteit in Melbourne, dat kauwgomkauwers 16% minder last hebben van milde stress dan de niet kauwers en 12% minder last van matige stress. Kauwgomkauwers hebben namelijk minder cortisol (stresshormoon) in hun speeksel.

Tip 6: Wees niet vatbaar voor het werkstress-virus

Stress verspreidt zich zoals een virus. Ga je dus regelmatig om met een collega die vaak negatief is of veel stress ervaart? Dan is de kans groot dat ook jij je minder prettig in je vel voelt. Omring je dus met personen die positief in het werkveld staan en hun eigen stress de baas zijn, want dit brengen ze over op hun omgeving.

Tip 7: Vertrouw op jezelf en zeg nee

Durf jij nee te zeggen op je werk? ‘Nee’ tegen weer een nieuwe opdracht terwijl je to-do lijstje met prioriteiten nog niet afgewerkt is?

Taken uit handen geven is voor veel mensen een probleem, omdat het voelt als falen. Bovendien wil iedereen aan bepaalde verwachtingen voldoen en niemand teleurstellen. Maar eigenlijk leg jij op die manier de lat voor jezelf onmenselijk hoog. Dat resulteert in druk en stress. Geef dus je grenzen aan, dat is helemaal geen schande. Zo maak je duidelijk dat jij jezelf kent en daarnaar handelt. Accepteer dat je niet alles hoeft te kunnen. Het is zelfs belangrijker om je werk goed te doen, in plaats van half.

Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje. Voor een extra duwtje in de rug zijn er RESCUE® PLUS bonbons. Een RESCUE® variant met vitamine B5 en B12. Vitamine B5 ondersteunt tijdens drukke periodes, spannende momenten en stress-situaties. Vitamine B12 draagt bij aan de geestelijke veerkracht en is goed voor onze gemoedstoestand.

RESCUE Plus bonbons*

Neem RESCUE Plus.

*Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!

Lees meer »

Volg Bach Rescue ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *